Czibere Adrián: „A gyerekek nagyon pozitívan állnak az online edzésekhez”

Otthoni, online edzésekkel dübörög az élet a Hódmezővásárhelyi FC háza táján. Edzőink folyamatosan tartják a kapcsolatot játékosaikkal, akik szorgalmasan és becsületesen teljesítik a kiadott feladatokat. Czibere Adriánnal, az U10-es korosztályi edzőjével beszélgettünk.

Mik a tapasztalataid ezzel az új módszerrel kapcsolatban?

Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert kiskoruk óta a csapatom tagjaival dolgozom. Nagyon pozitívan állnak hozzá minden jellegű munkához, ebben a nehéz helyzetben is teljesítik minden kérésemet és a visszacsatolásokról sem feledkeznek meg. Minden nap kapom a videókat és a fotókat az elvégzett edzésmunkáról. Nagyon ügyesen dolgoznak a gyerekek, illetve így, hogy kapok visszajelzést, tudunk hibákat is javítani, ha szükséges. A visszajelzések pedig a gyerekek és a szülők részéről is pozitívak, hogy legalább ilyen formában tudunk kapcsolatot tartani.

A mozgás így megvan, viszont a közös játék és az együtt töltött idő biztosan hiányzik a gyerekeknek, beszéltél velük erről?

Több gyerekkel is találkoztam vagy beszéltem telefonon és tényleg mindenkinek ez hiányzik a legjobban. A közösségi erő, ami összetartott minket, a napi találkozások, a közös mozgások. Az én csoportom fele heti ötször találkozott velem, szinte családtagnak tekintjük egymást, de a többiekkel is minimum háromszor, néha négyszer is találkoztunk hetente. Ez hiányzik nekik leginkább. A közös gyakorlások, az öltözői találkozások, a közös utazások. Nyilván az edzésmunkát otthon egyedül vagy a testvérükkel el tudják végezni, de azért mégis az adja a sava-borsát a csapatsportoknak, ha együtt tudunk működni és jobb teljesítményre tudjuk sarkallni a másikat.

A gyakorlatban hogyan működnek az online edzések?

Az edzés metodikája hasonló az eddigiekhez. Márciusban már visszaálltunk a heti három tréningre és ezt a hármat online formában továbbra is megtartom. Mivel kéthetes mikrociklusokban dolgoztunk egyébként is, tehát két hétig egy azonos célt próbáltunk megvalósítani az edzéseken, ez most sem változott. Én két hétre előre megírom az edzésvázlatokat egy erre szolgáló programmal, ezt továbbítom a gyerekek felé és megvan adva, hogy melyik napon, melyik edzést kell végrehajtani. Ez most a hétfő-szerda-péntek, aki pedig ezeket végrehajtja, másnapra elküldi erről a videót. Aki pedig pluszmunkát is szeretne végezni, ezekből a feladatsorokból ezt is meg tudja tenni. Ahhoz, hogy a gyerekeknek könnyebben menjen az edzésmunka mindig van egy-egy kisfiú, akivel persze a szabályokat betartva, a kellő távolságot megtartva, de megtartjuk a foglalkozást, ezt felvesszük és tulajdonképpen oktatóvideóként funkcionál, mert a többiek is látják, hogy mit kell csinálni.

Ilyen fiatal csapatnál viszont mindez nem működne a szülők nélkül.

Így van. Azt gondolom, hogy nem csak az én korosztályomnál, hanem az összes szülőnek nagy dicséret jár, hogy az elmúlt hetekben ilyen komoly munkát végeznek a gyerekekkel tanulmányi szinten és nem mellesleg a sportolóknál a tanulás mellett az edzésmunkát is megpróbálják végrehajtani. Mindenki próbál maximálisan helytállni és ezért külön köszönet jár a szülőknek. Ez a tanulás mellett, az egyéb programok mellett és főleg ott, ahol több gyerek is van, rendkívül nehézkes, de a tapasztalatok nagyon pozitívak. A szülők örülnek, hogy küldünk edzésfeladatokat a gyerekeknek és próbálnak is mindent teljesíteni, ha esetleg hétközben ez nem is mindig jön össze a hétvégén pótolni szokták a feladatok végrehajtását.

Author: Szeri Csaba