Csökken az utánpótlás csapatok edzéseinek száma

Február 25-én szülői értekezletet tartott a Hódmezővásárhelyi Futball Club, az utánpótlás korosztályban érintett szülők részére. Az elmúlt időszakban kialakult vészjósló helyzet kapta a főszerepet.

Elsőként Horváth Zoltán klubelnök ismertette a kialakult helyzetet. Elmondta, hogy a lehívható, közel 60 millió forintos TAO-támogatásból eddig 20 millió forintot sikerült összegyűjtenie az egyesületnek, ami nagymértékben befolyásolja a klub jelenlegi működését. A januári fizetést már nem kapták meg az edzők és az alkalmazottak sem, de a versenyeztetésre sincs pénz.

Ennek okán kiderült, hogy az egyesület az edzésszámok csökkentése mellett döntött

„Nem várhatjuk el az edzőktől, hogy a szabadidejüket és hétvégéiket olyan mértékben áldozzák fel, mint eddig, hiszen nem kapnak fizetést – próbálunk egy picit könnyíteni a dolgukon” – mondta el Horváth Zoltán.

A jelenlévő szülők rosszul fogadták a döntést. Többen is hangot adtak arra, hogy az egyesületnek megoldást kell találnia erre, hiszen nem szeretnék, ha csökkennének az edzésszámok. Felvetették annak lehetőségé is, hogy az egyesület emelje meg a képzési hozzájárulás díját – a résztvevők közül többen is jelezték, hogy hajlandóak többet fizetni. A klub elnöke megköszönte ezt és elmondta, hogy ez habár valamelyest enyhítené a mindennapos gondokat, de gyökeresen mégsem oldaná meg a problémát.

Kandó Róbert, az egyesület szakmai igazgatója elmondta, hogy a vezetőség jelenleg igyekszik az edzőkben és az alkalmazottakban tartani a hitet, hogy végezzék a feladatukat bízva abban, hogy a helyzet megoldódik, és nem kell megszűnnie a vásárhelyi labdarúgásnak.

Az értekezleten Szűcs Róbert, a felnőtt csapat vezetőedzője is részt vett, aki kifejtette, hogy a felnőtt és utánpótlás csapatok között nagyon szoros összefüggés van – egyik a másik nélkül nem működhet. Ha például az utánpótlás csapatok nem tudják befejezni a bajnokságokat, akkor az NB III-as csapatot is kizárhatják. Azonban az utánpótlásban szereplő fiatalok előtt sincs perspektíva, ha nincs egy felnőtt csapat az egyesületnél.

Kérdésként felmerült, hogy mi az oka annak, hogy a TAO-támogatások nem tudnak megérkezni az egyesülethez. A válaszban elhangzott, hogy Győrtől, Miskolcon át Szegedig igyekezett az egyesület felvenni a kapcsolatot a legnagyobb cégekkel, azonban a városban tapasztalható bizonytalan politikai helyzetre való tekintettel folyamatos az elutasítás.

A hétvégén már kezdődnek az utánpótlásban szereplő csapatok számára is a bajnokságok. Ezeken a terveink szerint részt veszünk, edzőink vállalták, hogy ellátják a feladatot, de ez az állapot huzamosabb ideig nem lesz fenntartható.

Author: Szeri Csaba