A bajnokságokat lefújták, az edzéseknek viszont nincs vége

A Magyar Labdarúgó Szövetség meghozta a döntést, az NB I és a Magyar Kupa kivételével minden kiírást befejezettnek nyilvánítanak, bajnokokat nem hirdetnek és kiesők sem lesznek. Horváth Zoltán klubelnökkel beszélgettünk a döntésről és a folytatásról.

A hazai labdarúgó-bajnokságok döntő többségét, így a megyeegyes kiírást is lefújták. Hogy érinti ez a Hódmezővásárhelyi FC-t, hiszen a második helyről várta a csapat az esetleges folytatást, bajnokaspiránsként.

Horváth Zoltán: „Igen, de azt is látni kell, hogy teljesen jó és kalkulálható döntés született az MLSZ részéről. A jelenlegi helyzetben az egészség és az emberélet az, ami az elsődleges és a legfontosabb, mindent e mögé kell rangsorolni. Ezért ezt a döntést még csak nehezményezni sem tudjuk. Azt viszont igazságtalannak ítélem meg, hogy éppen csak átlépve a bajnokság felén, a jelenleg első helyen álló csapat szerzett jogosultságot az NB III-ba történő induláshoz.”

Az élmény talán még friss, de mik a tervek a jövőt illetően a felnőtt csapatnál?

Horváth Zoltán: „Nem tervezünk változásokat. Az alapkoncepció mellett próbálunk maradni, marad a vásárhelyi stáb és a fiatal, többnyire saját nevelésű játékosokra épített keret is. Ez akkor sem változott volna, ha adott esetben sikerül feljutnunk az NB III-ba. Így, hogy minden bizonnyal a megyeegyben kell megkezdenünk a következő szezont, ez hatványozottan igaz. Az alapcélunk az, hogy a jelenlegi keretet próbáljuk meg egyben tartani.”

A hét elején megkezdődtek az edzések a felnőtteknél és az utánpótlás csapatoknál is, ezek folytatódnak tovább?

Horváth Zoltán:  „A kormány döntésének értelmében mi is megszerveztük, nem csak a felnőtt, hanem az utánpótlás korosztályoknak is az edzés lehetőségét. Egyelőre maximum 10 fős csoportokban indítottuk el hétfőn az edzéseket. Vannak olyan korosztályok, ahol még nem kezdődtek meg az edzések, de minden esetben az edző kollégák felmérték a szülők hozzáállását, kikértük az ő engedélyüket és véleményüket, hogy elkezdhetjük-e az edzéseket. A felnőtt csapat jelenállás szerint heti három edzéssel, hétfő-szerda-péntek ritmusban edz, készülnek a következő évi szezonra. Ha minden optimális, akkor azt gondolom, hogy augusztusban el tud indulni a 2020/21-es pontvadászat. Addigra egy olyan munkát szeretne elvégezni a csapat, ami a megyeegyben feljutásra esélyes gárdát jelentene.”

Az utánpótlás csapatoknál nagy igény volt a felmérések alapján arra, hogy ismét legyenek közös edzések. A fiatalok és szüleik az elmúlt hetekben otthon is aktívak voltak és ez nem is változott.

Horváth Zoltán: „A saját példámból tudok kiindulni. Az U14-es csapatomnál, húsz gyerekből tizenkilenc esetben jelezték vissza a szülők, hogy engedélyezik a gyerekeknek az edzéseken történő részvételt. Így egy 9 és egy 10 fős csoportban zajlik a munka, egyelőre heti két edzéssel. A többi korosztálynál is érvényes ez, a szülők többségében hozzájárultak ahhoz, hogy a gyerekek jöhessenek az edzésekre. Minden tekintetben betartjuk a szükséges előírásokat és óvintézkedéseket. Az öltözőket nem használjuk, a gyerekek edzés felszerelésben érkeznek. A szülők nem léphetnek be a stadion területére. Nem használunk zárt helyiségeket, csak a pályán vagyunk és ott is egy pályán maximum 10 fő részvételével tartjuk a foglalkozásokat. Ezek során figyelünk arra, hogy minél kevesebb testi kontaktus legyen a gyerekek között, tehát olyan jellegű feladatokat dolgoztunk ki, amelyek a biztonságot helyezik előtérbe.”

Forrás: hfc1912.hu

Author: Szeri Csaba